Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2014 16:01 - Застрахователен агент - лоша дума или помощ на клиента?
Автор: bgins Категория: Други   
Прочетен: 1144 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 01.08.2014 17:54


 Здравейте!

Реших да напиша малко по-различна тема, която може би доста хора няма да харесат, но аз държа да изложа фактите, т.к. смятам че потребителя е най-важен и не става въпрос просто да му се вземат парите.
Какво представлява застрахователния агент - това е посредник по застрахователния договор / физическо или юридическо лице /, което взема комисионна за сключената от вас застраховка. Най-просто казано, лице, което ИМА интерес вие да си сключите застраховката, т.к. част от парите, които плащате отиват в неговия джоб. Бил съм и в тези среди преди години и смея да твърдя, че има изключително коректни и запознати хора, но има и много такива, които наистина не знаят повече за продуктите, които предлагат от вас самия, но ви убеждават да си сключите застраховка, за да изкарат пари от вас. За съжаление в България няма точно установени правила, на които трябва да отговаря застрахователния агент - посредник може да стане абсолютно всеки, който има желание да се занимава с този бизнес, без значение има ли си на идея или не, с какво се захваща. Най-масовия случай е, идва пенсионер, който желае да изкарва допълнително пари, минава през няколко обучения / друг е въпроса, колко е запознат човека, който го обучава и на какво ще го научи / и вече е официален представител на дадена компания като започва да набира клиенти по всякакви канали и да прави продажби. Набирането на колкото се може повече агенти се нарича агентска мрежа като може да се каже, че това е гръбнака на всяка компания. 
Смятам, че няма абсолютно нищо лошо да се разчита на тези хора, както и те да изкарват пари от това, НО трябва да се държи изключително на нивото на тези посредници и да се следи за техните компетенции, защото в противен случай се рискува да се стигне до момент, в който потребителя е излъган за покритието по неговата застраховка и се получават изключително неприятни за двете страни ситуации / бил съм и от страната на застрахователния инспектор, който успокоява ощетения клиент /. 
Моя личен съвет към хората, които ползват услугите на такива посредници - преди да сключите застраховката и да дадете парите си на този агент, поискайте среща с негов  мениджър / хората, които отговарят за дейността на агентите / или с инспектор от компанията, която представлява агента, за да ви се обясни по-конкретно продукта, който ви интересува. Повярвайте ми, не искам да обиждам никого, но наистина много често се случва да се получи разлика в информацията, която ви предоставя агента и тази, която ви предоставя инспектора / очаква се той да е лицето, което наистина е наясно с нещата /.
Разберете, че връзката между клиент - агент се гради на доверие и се заздравява с години, не е просто начин да си спестите посещение на застрахователен офис, защото ви идват на крака.
Съвет към застрахователните агенти - знам, че много от вас просто търсят допълнителен доход, но моля, преди да тръгнете да продавате ЗАПОЗНАЙТЕ се по-подробно с продуктите на компанията, които предлагате, ВИЕ сте нейното лице в очите на клиента и сте длъжни поне да изградите своя собствена репутация и да я пазите. Повярвайте ми, че колкото сте по-запознати, толкова по-добри продавачи ще бъдете и толкова повече доволни клиенти ще имате, а доволните клиенти значат допълнителни препоръки и допълителни клиенти. Вярвам, че няма мениджър или инспектор, който да ви откаже адекватно зададен въпрос, но не очаквайте да ви държи за ръка постоянно или да ви обяснява елементари неща постоянно. Четете, ровете се, допитвайте се и никога не си мислете, че само защото сте продали n-брой застраховки, вие сте страхотен посредник и сте много наясно. Включително и аз смятам, че има много неща, които не са ми ясни и които трябва да прочета и да обмисля.
Към потребителите - внимавайте, на кого се доверявате и се допитвайте и до специалисти в областа. Повтарям има изключително добре запознати агенти, които са много коректни, но има и такива, които наистина се опитват просто да сключат договора и да вземат комисионната, без значение от последствията, а те ще са за ваша сметка!
Още веднъж, не искам да засегна никого, но всеки знае, че има такива хора и се старая да предупредя всички за тях, преди да се "опарите".
Дано съм помогнал и се надявам да се вслушате в съветите ми, защото когато стане белята е безмислено да обвинявате посредника.
При нужда, можете да ме намерите и във Facebook: https://www.facebook.com/insuranceconsultingbg



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bgins
Категория: Други
Прочетен: 40121
Постинги: 17
Коментари: 11
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930