Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2014 15:39 - Как се процедира при ПТП - втора тема към Гражданска отговорност на автомобилистите
Автор: bgins Категория: Други   
Прочетен: 1409 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 31.07.2014 15:41


 Здравейте!

Тази тема е продължение на темата, която започнах за задължителна застраховка Гражданска отговорност на автомобилистите. Смятам да е по-кратка и съм готов да отговоря на всякакви въпроси и коментари към нея.
И така, имаме следната ситуация: карате си спокойно автомобила, но да кажем водача зад вас се разсейва за секунда / обикновенно така стават катастрофите / и ви удря в задната броня. Първото и много важно, според зависи от силата на удара / скоростта на водача зад вас / е, че ще има камшичен удар / при удара на двата автомобила се получава замятане на главата на водача напред поемайки инерцията от удара / - изключително неприятно, а и опасно усещане. При по-силен удар съм чел, че е възможно дори да настъпи трайно увреждане на шийните прешлени. Това, което мога да кажа от собствен опит / удар при гореописаната ситуация със скорост около 20 км / час / е, че на момента, дали от изненада, уплаха или адреналин не усещате нищо, но след няколко минути започва постоянна болка в ниската задна част на врата. По принцип е нормално и пак казвам, ако удара не е силен е нормално да почуствате тази болка, но за всеки случай, ако е по-силна, не бързайте веднага да излизате да се разправяте с другия водач, изчакайте няколко минути и вижте, дали ще има промяна. Ако болката е нетърпима и не се чувствате добре, по-добрия вариант е да се обадите на бърза помощ или просто да седите така известно време. Искрено се надявам да не го изпитате, но е напълно възможен вариант.
В моя случай, болката не беше толкова силна, но въпреки това поседях няколко минути така и когато дойдоха хората от задния автомобил ги помолих да изчакат малко. След като се почуствах по-добре започна интересната част - най-важното е да сте спокойни и да не се изнервя ситуацията, т.к. няма смисъл да се задълбава проблема / саморазправа и т.н. /. Първото нещо, което е много важно е да НЕ местите колите си, въпреки че пречите на движението. Автомобилите се местя само при КРАЙНА необходимост / тясна улица и т.н. /. Ако се наложи да ги местите личен съвет е да направите снимка на разположенито на колите / вече почти всеки втори е с телефон с камера /, т.к. в последствие може дори да излезете виновен.
Често се случва, виновния водач / в много голям процент от случаите, водача, който е зад вас е виновен за ПТП-то / да се опита да се размине без допълнителни разправии като просто ви заплати щетите. Аз лично не удобрявам този вариант, т.к. първо не всеки може да прецени, колко ще му струва ремонта / един удар от зад може да повреди само бронята, но може да увреди и гредата под нея, капак на багажник и др., което не се забелязва просто така / и веднъж напуснато мястото на произшествието вече трудно / да не кажа невъзможно / може да накарате виновното лице да ви плати или да се разберете мирно. 
Опитайте се да се разберете мирно и да установите, кой е виновен в ситуацията / без да се карате, обиждате и хвърляте обвинения /. Ако е невъзможно, обаждате се на телефон 112 и обяснявате ситуацията и че ви е необходима намесата на органите на реда. До колкото ми е известно, патрулите на МВР понякога се бавят / съгласете се, че особено в един голям град не могат просто да долетят/, така че може да се наложи да изчакате известно време.
Ако се разберете мирно с другия водач / както успях да направя аз /, е необходимо да се попълни двустранен констативен протокол / за който съм обяснил в предната тема /. 
ВАЖНО! ВАЖНО! ВАЖНО! При попълване на констативния протокол ОБАДЕТЕ СЕ на телефон 112 и изискайте да ви дадат номер за протокола. Ако нямате този номер / забравите да го изискате, не знаете /, протокола става НЕВАЛИДЕН! Известни са ми случаи, когато са се взимали номера непосредствено след напускане на събитието, но пак е трудно и няма гаранция, че ще стане. 
При попълване на протокола следете ТОЧНО инструкциите, описани на гърба на протокола. Много застрахователи предлагат и услуга помощ при такава щета, така че обадете се и на тях. Ако имат такава услуга ще дойде екип, който е наясно, как се попълва протокола и как се процедира. Ако нямате такава услуга просто четете и попълнете адекватно протокола, не е сложно, просто трябва да сте спокойни.
След попълване на протокола можете спокойно да се разделите с другия водач като оригинала остава за ВАС. Уведомете застрахователя си за случилото се / ако не сте го уведомили до момента /, обадете се и на заястрахователя на виновното лице / в протокола се записва номера на полицата му и се посочва, в коя компания е сключена / за инструкции, как да процедирате. 
До колкото съм запознат, се извършва оглед от представител на застрахователя на виновното лице / моята щета се отремонтираше по каско, защото процедурата е по-бърза / и се определя обезщетение, което трябва да ви се изплати. Мой личен съвет е, ако е възможно преди огледа от застрахователя, да посетите сервиз за автомобили и да ви кажат, съвсем грубо и ориентировъчно, какво може би е увредено и колко би струвал ремонта, за да сте наясно. 
При извършване на огледа ще бъдете много по-сигурен в себе си и ще знаете приблизително, какво обезщетение да очаквате. Ако има прекалено голямо разминаване в обезщетението, което ви определят и това, което ви е казал майстора / старайте се да намерите читав човек, който обективно да ви каже цената на ремонта / ОТСТОЯВАЙТЕ СИ правата докато не се стигне до консенсус между вас и застрахователя.
ВАЖНО! ВАЖНО! ВАЖНО! В дирекциите по ликвидация на щети на всички застрахователи работят експерти, които са много наясно със ситуацията и си разбират от работата. НЕ СИ ПРАВЕТЕ ИЛЮЗИИТЕ, ЧЕ ЩЕ ВИ СЕ ПЛАТИ ПОВЕЧЕ, ОТ КОЛКОТО В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ Е НУЖНО!!! Ако сте имали такъв случай, то то е било на чист късмет и едва ли ще се повтори. Ако претенциите ви са в границите на нормалното и не се опитвате да "изтисквате" застрахователя, едва ли ще имате сериозни пречки, но ако въпреки това опитате, вероятността да мине номера е малък, а вероятността да си създадете много усложнения и главоболия е ГОЛЯМА, така че вие си преценете, как ще процедирате.
Надявам се да съм бил полезен! Ако някой има въпроси и/или иска да коментираме, пишете ми! 



Гласувай:
2



1. minevv - da
31.07.2014 15:53
blagodarja
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bgins
Категория: Други
Прочетен: 39965
Постинги: 17
Коментари: 11
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031